Yeni Nesil Yayıncılık: Digital Signage
80’lerin unutulmaz bilimkurguları arasında bulunan ve tüm zamanların en fazla gişe hasılatı yapmış filmlerinden olan “Geleceğe Dönüş (Back to The Future)” serisi filmlerini hemen hemen hepimiz izlemişizdir. Film, zaman sınırlarını aşan bir hayal gücüne sahip olması nedeniyle birçoğumuzun ilgisini fazlasıyla çekmiştir. Filmin doğru bir gelecek tasviri ve tahmini yapmak gibi bir derdi olmadığının farkında olsak da o günlerde hepimize uzak bir hayal gibi görünen parmak izi okuyucu, hologram, görüntülü konuşma ve LCD TV gibi teknolojiler günümüzde gerçekleşmiş bulunmaktadır.
Filmde birçok sahnede duvara monte büyük LCD TV’leri görüyoruz. Evet, bugün eski nesil dediğimiz tüplü televizyonlardan neredeyse tamamıyla kurtulduk diyebiliriz. Hayatımızın hemen hemen her alanında LCD TV veya LCD Monitörleri kullanmaktayız. Alışveriş merkezleri, oteller, marketler, bankalar, restoran ve kafeler, dernek ve vakıflar, eğlence mekanları, benzin istasyonları, perakende satış yapan firmalara ait vitrinler, hastaneler hatta toplu taşıma araçlarında dahi duvara veya tavana monte edilmiş şekilde duran bir LCD teknolojisi mevcut. Artık LCD’ler yaşam alanlarımızın tamamına girmiş durumdadır.
İnternet devrimi ile birlikte ortaya çıkan sosyal medya çağı ve mobil cihazların yaygınlaşarak mobilitenin tüm alanlarda akıl almaz bir hızla artması ile “Mobil TV” adı verilen kavram hayatımıza girmiştir. Bu teknoloji, zaman ve mekân kısıtlaması olmadan mobil cihazlar üzerinden internet tabanlı olarak TV izleme olanağı sağlamıştır. Bu durum geleneksel TV’lere olan ihtiyacın azalmasına neden olmuştur. Buna ek olarak dijital uydu yayın teknolojilerinin yaygınlaşması ve azalan maliyetleri nedeniyle “karasal yayın” diye tabir edilen UHF veya VHF bandı üzerinden yapılan yayınları yok olma aşamasına getirmiştir.
TV kullanıcısının azalan ilgisini yeniden artırmak isteyen üreticiler ise ürünlerini kullanıcı etkileşimli akıllı cihazlara dönüştürmeye başlamıştır. Ürünlerine; video kaydetme, kablolu ve kablosuz internet erişimi, üç boyutlu gösterim, ses ve el hareketleriyle kontrol, USB bellek yuvaları ve diğer multimedya araçları ile genişleyebilme gibi özellikler ekleyerek günlük yaşantımıza entegre yeni nesil LCD’leri bizlere sunmuşlardır.
Kafamızı kaldırdığımız birçok yerde karşımıza çıkan işte bu yeni nesil, çoğu akıllı ve etkileşimli durumda bulunan LCD’lerde gösterilen (gönderilen) yayınlar, geleneksel yayın yöntemleri arasında bulunan analog karasal yayın sistemi veya dijital uydu yayın sistemleri yerine kapalı devre olarak çalışabilen, kurumlara veya kişilere özel yayın akışları hazırlayabilme kabiliyetine sahip, bulut vb. gibi ileri internet teknolojilerini kullanan yeni nesil yayın sistemleri ile yapılmaktadır.
“Digital Signage” olarak tabir edilen bu sistem, kurumsal iletişimden reklama kadar birçok farklı alanda çok farklı sektörler tarafından kullanılmaktadır. Digital Signage kavramı için henüz tam olarak Türkçe bir karşılık bulunamamış olsa da genel olarak; “Dijital Bilgi Ekranları”, “Kurumsal TV Yayın Sistemi”, “İnternet (Bulut) Tabanlı Ekran (Monitör) Yönetim Sistemi” veya “LCD Bilgilendirme Sistemi” şeklinde kullanımları mevcuttur.
Digital Signage, internette bulunan (bulut tabanlı) tek bir merkez üzerinden yönetilebilen birçok ekran (TV veya Monitör) mantığına dayanmaktadır. Bulut tabanlı olması nedeniyle merkezi ortama tanımlanan ve dünyanın herhangi bir yerinde bulunan tanımlı bir ekrana rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir.
* Bu makale Katı Dergi Mart 2016 sayısında yayınlanmıştır.
Görseller https://onsign.tv/de/blog/die-8-grosen-vorteile-fur-restaurants-von-digital-signage/ adresinden alınmıştır.
HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ